Jazz in Arnhem

di 21dec2021

Idema/Serierse Quartet en SMANDEM.

Van 20:30 tot 23:00

Prijs 17,50

Dubbelconcert

We eindigen dit jaar met een dubbelconcert!
Voor de pauze het Idema/Serierse Quartet en na de pauze SMANDEM.

Dit dubbelconcert komt tot stand in samenwerking met de Keep an Eye Foundation in het kader van Keep an Eye on Tour.

GIJS IDEMA/ANNA SERIERSE  QUARTET 

In dit kwartet gaan Gijs Idema en Anna Serierse op zoek naar nieuwe manieren om zang en gitaar te combineren. Gekeken vanuit een meer klank-gebaseerd oogpunt streven ze naar een unieke menging van deze twee instrumenten, ondersteund door de sterke basis van Cas Jiskoot op de contrabas en Tim Hennekes op drums. Het kwartet werd eerder omschreven als een eenheid die schildert in brede stroken met een sterk gevoel voor vrijheid, melodie, ritme en vorm.

Het kwartet speelt al enkele jaren samen. Zij speelden o.a. in het Bimhuis, op Jazzfest en het Grachtenfestival. Afzonderlijk van elkaar wonnen ze o.a. de Expression of Art Award, Keep an Eye Outstanding Talent Award en de Stichting Jazztalent Award.

MOTUS

Motus is beweging, en de inspiratiebron voor deze CD. Het bewegen tussen verschillende woonplaatsen, beweging tussen verschillende scenes, het bewegen met en door elkaar.

De composities zijn grotendeels zonder tekst. De focus ligt op de samenklank tussen de gitaar en stem die de luisteraar mee kan nemen in het verhaal. Je hoort de rust en sereniteit van Trondheim, maar ook de drukte en chaos van New York. Twee stukken worden wel ondersteund door tekst, waarvan een in de moedertaal van dit kwartet. De gedichten beschrijven een gevoel van vrijheid en vastzitten, proberen te ontsnappen aan een bekend stramien.

SMANDEM.

De vier leden van de band kennen elkaar al jaren vanuit de jong talentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. De bandnaam komt van het woord “mandem”: Britse  slang voor vriendengroep en dat is precies wat ze zijn en willen uitdragen: een BAND met bas, drums, gitaar en toetsen. In hun muziek combineren ze alles wat ze tof vinden. Urban, jazz, hiphop, noem maar op. Een mix van oud en nieuw met hun eigen saus eroverheen. Eerder wonnen ze al de Keep An Eye The Records prijs en speelden ze op het Super Sonic Jazz Festival in Paradiso.

SMANDEM. bewijst dat een ongelooflijke stel vaardigheden en een “openminded” aanpak ervoor zorgen dat genreonderscheid vervaagt in pure energie. Geïnspireerd door mensen als Herbie Hancock, Christian Scott en Wayne Shorter, evenals Travis Scott en Drake, produceert het vier-vriend-sterke collectief een geluid dat diep geworteld is in de jazztraditie. Het beperkt zich echter niet tot stijlgrenzen of formele etiquette. Ze streven vooruit en verkennen manieren om hun delicate vermogen te combineren met de huidige populaire muziek. Met een sterke vriendschap in de kern versnelt hun dynamische liveshow moeiteloos van weelderige harmonieën naar kleurrijke mengsels van dichte ritmes en felle improvisatie.

De vier mannen ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze kwamen er al snel achter dat ze een soortgelijk perspectief deelden en met elkaar moesten spelen. Hun verbluffende synergie werd zelfs opgepikt door Kelly Coker, decaan van de beroemde New School of Jazz and Contemporary in New York. Hij zei over hen: “Er is nooit een gevoel van te hard proberen en dat maakte het een absoluut genot om naar je te luisteren. Jullie klinken niet als weerbericht, maar voelen als weerrapport”. Ondersteuning krijgen ze van verschillende lokale Amsterdamse platformen zoals Super-Sonic Jazz en de Keep An Eye Foundation. SMANDEM. gaat op reis om een voorhoede te worden in de hedendaagse muziek.

Reserveren: www.jazzinarnhem.nl