Jazz in Arnhem

di 05okt2021

Ack van Rooyen en het Jeroen Manders Kwartet

Van 20:30 tot 23:00

Prijs 17,50

Ack van Rooyen en het Jeroen Manders Kwartet

Ack van Rooyen

Biografie

Ack van Rooyen is geboren op Nieuwjaarsdag van 1930. In 1946 reisde hij met zijn broer Jerry af naar Indonesië met de Tom van der Stap Bigband. Daar hoorden zij voor het eerst de muziekstijl die hun leven zou beïnvloeden: bebop. In 1949 studeerde Ack van Rooyen “cum laude” af aan het Koninklijke Conservatorium van Den Haag. Later dat jaar bezochten de broers met pianist/trompettist Rob Pronk New York. Daar beluisterden ze de grote jazz helden op 52nd Street. Terug in Nederland vormden de Van Rooyen’s een jazzband met o.a. pianist Rob Madna, genaamd ‘Boptet’, opgericht door Rob Pronk. Vanaf deze tijd was Ack van Rooyen veelzijdig bezig. Hij maakte tevens deel uit van Het Gelders Orkest (tot 1952) en daarna als studiomusicus bij Radio Hilversum.

Ack van Rooyen speelde o.a. bij het: Aimé Barelli Orchestra (Parijs), Peter Herbolzheimer Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orchestra, SFB Bigband, Süd-Deutscher Rundfunk Orchestra, Gil Evans Orchestra en de Clarke-Boland Bigband.

Hij speelde met talloze grootheden waaronder: Miles Davis (Montreux festival), Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke, Nils Henning en Orsted Petersen.

Ack van Rooyen was mede-oprichter van het “United Jazz & Rock Ensemble” en vormde jarenlang een duo met pianist Jörg Reiter. Hij was verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag als hoofdvak docent jazztrompet. Hij geeft workshops en concerten door heel Europa.

RIDDER VAN DE JAZZ 2006
In september 2006 heeft Fürst Wolfgang Ernst zu Ysenburg und Büdungen Ack van Rooyen tot “Ritter der Ronnenburg” geslagen.

Buma Boy Edgarprijs

De prijs wordt toegekend aan een musicus, die zich onderscheidt door opmerkelijke verdienste op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert, of heeft geleverd, aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. In het verleden is de Buma Boy Edgarprijs aangewend als oeuvre- én aanmoedigingsprijs. Met de gedachte dat de jongere generatie nog vele jaren voor zich heeft liggen, heeft de jury besloten om de kleurrijke Nederlandse jazz te eren in de persoon die deze geschiedenis in velerlei opzichten belichaamt: bugelspeler en trompettist Ack van Rooyen.

De jury is gecharmeerd van Van Rooyens vakmanschap en zijn lyrische spel op de bugel, het instrument waar hij zich al vanaf de vroege jaren op toelegt. Het warme, zachte geluid van de bugel past bij de bescheiden Van Rooyen. In navolging van zijn grote voorbeeld trompettist Clifford Brown streeft hij naar “eerlijke” muziek zonder “foefjes en trucjes”, waarbij de noten met zorgvuldigheid worden uitgekozen en de schoonheid van de ronde toon prevaleert boven effectbejag. Met zijn herkenbare, subtiele klank schept Van Rooyen miniaturen die de luisteraar meevoeren en lange tijd bijblijven.

Tot slot prijst de jury zijn jarenlange ervaring als docent en zijn vermogen om met zijn spel een nieuwe generatie te inspireren. Zijn ruime ervaring, inzicht en theoretische kennis deelt hij met studenten van de conservatoria in Hilversum, Amsterdam en Den Haag. Ook op het podium is hij nog regelmatig te vinden met jonge musici.

Amsterdam, 15 April 2020

Reserveren: www.jazzinarnhem.nl