Jazz in Arnhem – Kika Sprangers Quintet

di 17mei2022

Pierre Courbois 81 + Tour

Van 20:30 tot 23:00

Prijs 17,50

Kika Sprangers (Nijmegen, 1994) maakte de laatste jaren indruk met haar volwassen speelstijl, klanktaal en composities. Haar talent is niet onopgemerkt gebleven; sinds haar eerste EP Leaves of Lily (2017) regent het 4- en 5-sterren recensies voor haar optredens en albums in de Nederlandse media. Haar debuutalbum HumanTraits werd gereleased in september 2019 in het Bimhuis, gevolgd door een Nederlandse tour met haar Large Ensemble. Dit album werd in 2020 genomineerd voor de Edison Jazz/World Publieksprijs en de Edison Jazz Nationaal. Ook werd Kika dit jaar uitgeroepen als een van de 101 veelbelovende kunstenaars van Nederland en België door het NRC Handelsblad.

Jazz in Arnhem verwelkomt het Kika Sprangers Quintet op 17 mei in Theater Het Hof, waar zij haar nieuwste composities ten gehore gaat brengen. Met haar kwintet laat ze de tekstloze pure zangstem van Anna Serierse naadloos overvloeien in haar eigen saxofoongeluid. Alessandro Fongaro (bas), Willem Romers (drums) en Koen Schalkwijk (piano en wurlitzer) vormen de dynamisch rijke en beweeglijke ritmesectie. Uitgesproken muzikale karakters die floreren in schurend samenspel, onverwachtse beslissingen, maar zang en saxofoon ook harmonisch kunnen omarmen. 

Het kwintet is een band van vijf leiders, gekenmerkt door durf in hun spel. Ze dagen elkaar uit en nemen avontuurlijke muzikale wendingen om zo het beste in elkaar naar boven te halen. Ze kleuren Kika’s verhalende composities, die volgens haar vooral een mooi verhaal moeten illustreren. Het ensemble is beïnvloed door artiesten als Kenny Wheeler & Norma Winstone, Jakob Bro en orkestrale albums als Brad Mehldau’s Highway Rider.

Kika laat haar muzikale verhaal door emotioneel en integer spel binnenkomen bij de luisteraar. In haar eigen woorden: “Als luisteraars geraakt zijn door mijn muziek, is dat het grootste compliment dat ik kan krijgen”.  Het gedragen en open spel van Sprangers omvat een liefde voor het moment. Een liefde die vooral live tot uitdrukking komt op het podium. Voor Kika draait optreden om het openstaan voor de ander, haar mede-musici én het publiek. Met als streven dat onverklaarbare, magische moment waarop alles samenkomt. Het is een volledige overgave aan de muziek, voor Kika de kracht van improvisatie, en daardoor het mooiste wat er is. 

Kika Sprangers – saxen
Anna Serierse – vocalen
Koen Schalkwijk – piano/wurlitzer
Tijs Klaassen – contrabas
Willem Romers – drums

Reserveren: www.jazzinarnhem.nl