Neo-Reichiaanse karakterstructuren, lezing door Hanneke Verhulst

di 08okt2019

Neo-Reichiaanse karakterstructuren - ‘lichaam, psyche en persoonlijkheid’

Van 20:00 tot 22:00

Prijs 15,00

‘Lichaam, psyche en persoonlijkheid’

Je karakterstructuur toont zich in hoe jouw lichaam zich houdt, in je gedrag en in je reacties op je omgeving. De psychiater W. Reich, een leerling van Freud, ontdekte dat de fysiek- energetische organisatie van een lichaam weergeeft waar iemands (vroege) ontwikkeling voldoende steun en bedding kreeg en waar onvoldoende. Over zijn later o.a. door Alexander Lowen verder uitgewerkte karakterstructuren gaat deze lezing.
Elke ontwikkelingsfase waar we als kind door heen gaan kent zijn eigen specifieke behoefte. Wanneer de omgeving daar niet of onvoldoende aan tegemoet kan komen, kan dat dusdanig pijnlijke en voor een kind onhanteerbare gevoelens opleveren, dat die uit het bewustzijn verbannen moeten worden. Dat verbannen doen we via fysiek-energetische verdedigingsmechanismes. Wanneer verdedigingsmechanismen beklijven, ontstaan karakterstructuren (maskers). Bedoeld om ons te helpen overeind te blijven, maar maskers kunnen ons ook afsnijden van onze authenticiteit en essentie; ons ‘ innerlijk thuis’. Ook werkelijke intimiteit, levensvreugde en vitaliteit staan minder tot onze beschikking. Later in ons leven kan ‘heimwee’ en verlangen naar waarachtig contact met onszelf, de ander en het hier en nu, ons aanzetten tot zelfonderzoek. Juist onze karakterstructuur zal onze de weg wijzen naar onze ‘bannelingen’. Wanneer we die weer omarmen en integreren, landen we weer in onze heelheid.
Deze lezing biedt een helder overzicht van de zes verschillende karakterstijlen. Ze worden herkenbaar en invoelbaar belicht en kunnen zo een goed handvat vormen in het leren begrijpen van jezelf en anderen.
De lezing wordt gegeven door Hanneke Verhulst (1967)
Lees meer op www.singingbody.nl

Reserveren: www.spiritueelcafearnhem.nl