Pansori Living Sound – Anke Reinouts van Haga

di 09apr2019

de vibraties van de stem als genezend instrument

Van 20:00 tot 22:00

Prijs € 15,00

Pansori Living Sound brengt unieke en fascinerende klanken voort die alle gebieden van het leven aanraken: fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal. De klanken raken de mens van top tot teen en de vrije Pansori-klanken brengen beweeglijkheid in wat is vastgelopen.
Het is 20 jaar geleden ontstaan doordat Yvonne de Bruijn bij het zingen van klanken voor een vrouw met ernstig hersenletsel de helende werking van de klank ontdekte. Haar brein herstelde zich!!
Wat hadden de klanken gedaan?
PANSORI betekent speelplaats van de stem, het is ook de naam van een oude Koreaanse operastijl waarin een zangeres alle aspecten van het verhaal tot expressie brengt. Ook de stem van de Pansori-zanger maakt alle aspecten van de klank hoorbaar om het genezende effect te hebben. LIVING omdat het in dit zingen gaat om de levende klank in het hier en nu. SOUND is de klank die hoorbaar wordt en effect heeft niet alleen in harmonieën, maar ook in disharmonie, kraken, fluisteren, onhoorbaar zingen, het zingen van de nieuwe klanken.
Na de eerste ervaringen is Yvonne gaan onderzoeken en heeft Pansori zich ontwikkeld. Na jaren van onderzoek en het vrij maken van de klank van haar eigen stem ontdekte zij hoe de klanken helend kunnen inwerken. Zij onderzocht niet alleen de ontwikkeling van klank, maar ook nieuwe ontwikkelingen in neurologie, biologie en kwantumfysica, die verwijzen naar de werking van klank. Met diverse wetenschappers testte ze de werking en het effect van de Pansori klanken.
Pansori heeft zich stap voor stap ontwikkeld sinds begin jaren negentig en breidt zich voortdurend uit van Nederland naar Europa en naar het Verre Oosten. Het begon als een klanktherapie voor mensen met neurologische aandoeningen en nu zingt het voort in groepen die met mensen werken, in instellingen voor lichamelijk gehandicapten, in muziektherapie, in klassieke zang. Er zijn opleidingen in Pansori Living Sound in verschillende delen van de wereld en het veld wordt groter en sterker.
Anke Reinouts van Haga is muziektherapeute en werkte met meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren. Zij zocht naar een manier om haar stem meer helend te gebruiken. De opleiding Pansori Living Sound gaf veel nieuwe mogelijkheden.
Anke zal, samen met een collega, vertellen over de bijzondere ervaringen met deze manier van zingen.
Ook gaan we met eenvoudige zangoefeningen ontdekken wat klank met ons doet.

Reserveren: www.spiritueelcafearnhem.nl