Reprise Uniek Fado-concert Henriquinha Maria (Hendriktje Ruiter) en haar begeleidingsgroep

za 16dec2017

Wegens succes reprise van het unieke Fadoconcert

Van 20.30 tot 22.30

Prijs € 15,00

“De Nederlandse met de Portugese ziel”  
 
Zo wordt Henriquinha Maria aangekondigd als ze in Lissabon in één van haar favoriete restaurants de fado zingt. Dat zij de fado’s met zo’n grote intensiteit kan overbrengen op bezoekers vanuit alle landen ter wereld, in Alfama, dè fado wijk van Lissabon, is werkelijk uniek te noemen.  “Je bent geen fadista omdat je het wilt zijn, je bent fadista omdat je zo geboren wordt”, dat is toch wel heel opmerkelijk voor een Groningse!
 
Henriquinha/Hendriktje ervaart de fado als de meest pure muziekvorm die ze tot nu toe heeft beoefend, klassiek, pop, jazz, Franse chansons, eigen composities; in de fado lijkt alles samen te komen. Het zingen van een fado lijkt op een bezwering, het betekent meer dan alleen het uitvoeren van een lied, en deze ervaring brengt eigenlijk een niet nader te beschrijven geluk met zich mee, dat ze graag wil delen met iedereen die hart heeft voor de warmte van de ‘Saudade’, het zuidelijk temperament en de liefde voor de klanken van de zachtjes ‘huilende gitaren’.

Hendriktje Ruiter is natuurlijk geen naam voor een fadista, dus in Portugal heet ze Henriquinha Maria. Deze naam is hard op weg om door het hele land bekend te worden, want ze deed o.a  mee aan het onderdeel ‘Grande Prémio Nacional do Fado‘ van het televisieprogramma ‘Há tarde‘ van de publieke zender RTP1. Daar heeft ze het zo goed gedaan dat ze als één van drie overgebleven fadistas, mee mocht doen in de halve finale. Inderdaad een bijzondere prestatie voor een Groningse!
 
Ze wordt tijdens het concert begeleid door:
Daniël Raposo – Guitarra Portuguesa
Hans van Gelderen – Klassiek gitaar
Felix Hildenbrand - Contrabas